Oral-B homepage

Placa bacteriană și tartrul

Pacienții confundă adesea placa bacteriană cu tartrul și nu știu care este legătura dintre cele două. Citește pentru a afla mai multe despre placa bacteriană și îndepărtarea tartrului!

Placa este un depozit de bacterii lipicios și incolor, care se formează constant pe suprafața dintelui. Acumularea de placă poate păta dinții și este de asemenea cauza principală de probleme ale gingiilor.

Lupta împotriva acumulării plăcii bacteriene pe dinți face parte dintr-o rutină corectă de periaj. Placa bacteriană începe să se formeze pe dinți la 4 până la 12 ore după periaj, de aceea este atât de important să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosești ața dentară zilnic ca parte a îngrijirii orale.

Ce este placa bacteriană?

Placa este un depozit de bacterii lipicios și incolor. Placa bacteriană începe să se formeze pe dinți începând de la 4-12 ore după periaj, de aceea este atât de important să te perii de cel puțin două ori pe zi și să folosești ața dentară zilnic.

Pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene pe dinți, folosește ața dentară o dată pe zi și perie dinții de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, anti-placă bacteriană. Folosește o periuță de calitate cu peri criss-cross, care ajută la îndepărtarea a peste 90% din placa bacteriană și nu uita să o schimbi o dată la 3 luni sau atunci când perii arată tociți.

Adăugarea unei ape de gură care conține un agent anti-bacterian (precum CPC) rutinei tale oferă protecție împotriva acumulării plăcii bacteriene pe dinți și a problemelor gingiilor.

Vizitează dentistul regulat pentru consultații de rutină și pentru curățarea dinților. În timpul acestor vizite, el va îndepărta toată placa bacteriană întărită (cunoscută sub numele de tartru) cu un instrument special.

Ce este tartrul?

Calciul și fosfatul se unesc pentru a forma cristale pe dinți. Aceste cristale de fosfat de calciu se întăresc la nivelul plăcii bacteriene și formează piatra – acumularea de tartru de pe dinți. Anumite substanțe chimice, numite pirofosfați, ajută la reducerea depunerilor tartrului, prin oprirea creșterii cristalelor de la suprafața dintelui și prevenirea formării de noi cristale.

Poți ajuta la prevenirea formării tartrului prin:

Curățarea profesionistă a dinților pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului la fiecare 6 luni sau chiar mai des la recomandarea medicului dentist. Periajul cu o pastă de dinți cu pirofosfați care aderă la suprafața dinților și inhibă formarea sau creșterea cristalelor de tartru. Spălatul pe dinți cu pasta de dinți Oral-B Pro-Expert, care conține hexametafosfat de sodiu, un pirofosfat creat special nu doar pentru a inhiba formarea tartrului, ci și pentru slăbirea și spargerea legăturilor petelor de pe dinți, astfel acționând ca o barieră protectoare pentru a preveni formarea de noi pete.