Oral-B homepage

Periajul și curățarea dinților cu aparat dentar

Dacă copilul tău are nevoie sau poartă deja aparat dentar, bucură-te! În scurt timp, o să afișeze un zâmbet plin de încredere dacă vei ține cont de sfaturile noastre de mai jos.

Pentru copiii care poartă aparat, să aibă grijă de dinții și gingiile lor este mai important decât oricând.

Între brackeți sunt spații minuscule, unde particule de mâncare și placa bacteriană rămân blocate. De aceea, copilul tău ar trebui să se spele pe dinți cu grijă după fiecare masă, folosind o pastă de dinți pe bază de fluor și o periuță de dinți cu peri moi.

Cum ai grijă de aparatul dentar

Sfaturile de mai jos îl vor ajuta pe copilul tău să aibă o rutină de periaj eficientă:

  • Înainte de periaj – Copilul tău trebuie să-și dea jos elasticele și orice alte părți detașabile ale aparatului dentar. În cazul aparatelor dentare mobile, îndepărtează-le după fiecare masă pentru curățare.
  • În timpul periajului – Fiecare dinte trebuie curățat individual. Mai întâi, copilul tău trebuie să țină periuța la un unghi de 45 de grade față de linia gingiilor, apoi să aplice o presiune blândă, în timp ce menține o mișcare circulară. Ar trebui să facă acest lucru timp de 10 secunde, folosind aceeași acțiune de periaj pe toate suprafețele exterioare și interioare ale dinților și să încline periuța pentru a ajunge la zonele interioare ale dinților mai mici din față.
  • Curăță aparatul dentar – Copilul tău ar trebui să țină periuța la un unghi de 45 de grade pentru a curăța în jurul sârmelor și a brackeților aparatului dentar. Trebuie să se perie de la capătul de sus al fiecărui fir până jos. Aparatele dentare mobile trebuie curățăte într-o chiuvetă umplută cu apă. Acest lucru te va ajuta să previi stricarea aparatul în cazul în care îl scapi din greșeală. Periază aparatul cu o periuță și o pastă de dinți pe bază de fluor, pentru a îndepărta toată resturile de mâncare și impuritățile. Ai grijă să nu strici sârmele. Odată curățat, ajută-ți copilul să-și pună aparatul înapoi.
  • Folosește o periuță interdentară o dată pe zi - Cere-i medicului dentist să vă arate cea mai bună modalitate de a curăța spațiul dintre dinți și aparat. Urmăriți instrucțiunile de pe pachetul produsului. Puteți opta pentru un produs interdentar, creat special pentru aparatele dentare și ortodontice, precum o periuță interdentară sau ața dentară.
  • Protejează dinții copilului tău – Aparatele dentare cresc riscul apariției cariilor, de aceea trebuie să-și mențină dinții puternici prin folosirea pastei de dinți cu fluor. Periajul trebuie realizat de minimum două ori pe zi și preferabil după fiecare masă.
  • Dacă stomatologul lor sau medicul ortodont consideră că există un risc crescut de dezvoltare a cariilor, ei pot crește concentrația de fluor, prescriind o pastă de dinți cu mai mult fluor (precum una care conține 2800 ppm de fluor), aplicând lacuri cu fluor în timpul vizitelor stomatologice sau folosind o apă de gură cu fluor în alte momente ale zilei decât atunci când se spală pe dinți.
  • Scuipă, dar nu clăti după periaj – Clătirea după periaj va îndepărta pasta cu fluor, care este necesară pentru a întări dinții. Efectul de diluare este motivul pentru care chiar și folosirea apei de gură imediat după periaj este o veste proastă, deoarece diluază fluorul din jurul dinților.
  • Efectuați vizite regulate la dentist și la medicul ortodont.
  • Amintește-i copilului tău să aibă grijă ce mănâncă sau ce bea – Nu este recomandat să mănânce alimente tari, precum nucile, dulciurile lipicioase sau caramelele. Este de asemenea important să limiteze mâncărurile sau băuturile cu zahăr. Ajută-I să-și stabilească un orar al meselor, pentru a-și menține dinții sănătoși. Un exemplu bun este: 3 mese, 2 gustări sănătoase pe zi și doar apă sau lapte între ele. De asemenea, trebuie să fie atent la mâncărurile care conțin zahăr ascuns.
  • Decolorarea aparatului dentar – Copilul tău trebuie să-și amintească faptul că elementele aparatului pe dinți se pot păta. De aceea, trebuie să evite mâncărurile care conțin coloranți puternici, precum sfecla, coacăzele negre, fructele de pădure, sosul de curry sau sucul de struguri.

Programează controale regulate

Cât timp poartă aparat dentar, copilul tău va trebui să fie văzut regulat de medicul ortodont, pentru a face ajustări. După o ajustare ortodontică de rutină, este posibil să simtă disconfort sau chiar durere. Analgezicele obișnuite, precum paracetamolul și ibuprofenul, sunt eficiente în reducerea acestei dureri. Totuși, dacă disconfortul sau durerea persistă mai multe zile la rând sau se agravează, trebuie să consulți medicul ortodont. Alte întrebări legate de aparat sau de părți rupte trebuie adresate de urgență medicului.